Home / Newsletter / Έκτακτο Ενημερωτικό Δελτίο ΙΜΕΘΑ (Μάρτιος 2021)

Έκτακτο Ενημερωτικό Δελτίο ΙΜΕΘΑ (Μάρτιος 2021)

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2021

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ (ISTH) ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Tο ΔΣ του ΙΜΕΘΑ συνεχίζοντας την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωσή σας σε επίκαιρα θέματα σχετικά με τη θρόμβωση, σας στέλνει ένα έκτακτο ενημερωτικό δελτίο με την ανακοίνωση της Διεθνούς Εταιρείας Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH) αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει ως προς τα περιστατικά θρόμβωσης σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Το ΙΜΕΘΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις και όταν υπάρξουν νεότερα δεδομένα, θα επανέλθει με νέο ενημερωτικό δελτίο.

Ο Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ
Α. Τσελέπης, MD, PhD                                             
Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ο Γεν. Γραμματέας του ΙΜΕΘΑ & Υπεύθυνος Σύνταξης
Γ. Ντάιος, MD, PhD
Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Παθολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Επιμέλεια κειμένων
Α. Καραγιαννάκη, MD
Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


ISTH STATEMENT ON ASTRAZENECA COVID-19 VACCINE AND THROMBOSIS

https://www.isth.org/news/556057/

Η ειδική ομάδα της Διεθνούς Εταιρείας Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH) για τη νόσο COVID-19, εκπροσωπούμενη από μια διεθνή επιτροπή ειδικών, εξέδωσε τις παρακάτω συστάσεις μετά τη συνεδρίασή της στις 11 Μαρτίου 2021:

Η ISTH συνιστά σε όλους τους ενήλικες να συνεχίσουν να λαμβάνουν τους εμβολιασμούς για τη νόσο COVID-19, παρά τις πρόσφατες αποφάσεις της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας να αναστείλουν τουλάχιστον προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca λόγω αναφορών θρόμβωσης.

Προς το παρόν, ο μικρός αριθμός των αναφερόμενων θρομβωτικών συμβάντων που συσχετίσθηκαν με τα εκατομμύρια των χορηγηθέντων εμβολιασμών για τη νόσο COVID-19, δεν υποδηλώνει άμεση σχέση. Τα θρομβωτικά συμβάντα είναι κοινά στον γενικό πληθυσμό και δεν έχουν προηγουμένως συσχετιστεί με εμβολιασμό. Προς το παρόν, δεν είναι γνωστό εάν η σύμπτωση της παρουσίας θρόμβων με τον εμβολιασμό είναι τυχαία ή εάν ο εμβολιασμός μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να αυξήσει τον θρομβωτικό κίνδυνο. Αξίζει να σημειωθεί  ότι οι άρτια διεξαχθείσες κλινικές μελέτες εμβολιασμών για τη νόσο COVID-19 δεν εντόπισαν αυξημένο θρομβωτικό κίνδυνο.

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, η ISTH πιστεύει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 υπερτερούν σημαντικά έναντι των ενδεχόμενων επιπλοκών, ακόμη και για ασθενείς με ιστορικό θρόμβωσης ή για όσους λαμβάνουν αντιθρομβωτική αγωγή. Επιπρόσθετα, συνιστά σε όλους να ελέγχουν για σημεία και συμπτώματα θρόμβωσης, όπως: άλγος στα άκρα, οίδημα, ευαισθησία ή ερυθρότητα του δέρματος που σχετίζονται με εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, καθώς και δυσκολία στην αναπνοή, θωρακικό άλγος ή δυσφορία, ταχύτερο από τον φυσιολογικό ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό, αιμόπτυση και υπόταση, ήπιου βαθμού κεφαλαλγία ή λιποθυμία που σχετίζονται με πνευμονική εμβολή. Άτομα με συνυπάρχουσα ιατρική πάθηση μπορεί να επιθυμούν να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Τι σημαίνει αυτό για την κοινότητα των ασθενών;

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, η ISTH πιστεύει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού έναντι της νόσου COVID-19 υπερτερούν σημαντικά έναντι των ενδεχόμενων επιπλοκών και συνιστά εμβολιασμό όλων των ενήλικων.

Το εμβόλιο έναντι της COVID-19 χορηγείται ως ένεση στον άνω βραχίονα (ενδομυϊκά). Άτομα που λαμβάνουν νεώτερα από του στόματος αντιπηκτικά (apixaban, dabigatran, edoxaban και rivaroxaban), βαρφαρίνη σε θεραπευτικό εύρος INR, πλήρεις δόσεις ηπαρίνης ή ενέσεις fondaparinux μπορούν όλοι να λάβουν τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19. Ο εμβολιασμός πριν από την επόμενη δόση του αντιπηκτικού μπορεί να προτιμηθεί έναντι της άμεσης χορήγησης μετά τη λήψη του φαρμάκου.

  • Υπάρχει κίνδυνος εκχύμωσης στο σημείο της ένεσης, αλλά δεν αναμένονται σοβαρές επιπλοκές, σχετιζόμενες με την αντιπηκτική δράση.
  • Παρατεταμένη πίεση (για τουλάχιστον 5 λεπτά) πρέπει να ασκηθεί στο σημείο της ένεσης για τη μείωση κινδύνου εκχύμωσης.
  • Οι ασθενείς υπό βαρφαρίνη με υπερθεραπευτικό INR θα πρέπει να περιμένουν έως ότου το INR είναι  μικρότερο του 4.0.
  • Ενθαρρύνονται οι ασθενείς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, ο οποίος δεν πρέπει να αποφεύγεται λόγω αντιπηκτικής αγωγής.

Επί ερωτήσεων ή ανησυχιών, οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Υποσημείωση: Μια προηγούμενη έκδοση ανέφερε την Αυστρία ως χώρα που ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca. Οι αρχές ανέστειλαν τη χρήση μίας παρτίδας.

 

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.