Η βέλτιστη αντιθρομβωτική θεραπεία μετά την χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με βιοπροσθετική (BAVR) είναι αβέβαιη. Σε μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση των μελετών παρατήρησης και τυχαιοποιημένων κλινικών (RCTs) που συνέκριναν την αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία και την αντιπηκτική αγωγή σε ασθενείς με χειρουργική BAVR, ανευρέθησαν 2 RCTs (n=397) και 5 μελέτες παρατήρησης (n= 2,012).
Το μέσο διάστημα παρακολούθησης ήταν 3 μήνες για τις RCTs και 10 μήνες για τις μελέτες παρατήρησης. Οι τυχαιοποιημένες μελέτες έδειξαν μια τάση συσχέτισης της αντιαιμοπεταλιακής θεραπείας με λιγότερες μείζονες αιμορραγίες συγκριτικά με την αντιπηκτική αγωγή (RR: 0.34, 95%CI: 0.11-1.04, p = 0.06), ενώ από τις μελέτες παρατήρησης αναδείχθηκε σημαντική ελάττωση των μείζονων αιμορραγιών με την χορήγηση αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (RR:0.34, 95%CI:0.20-0.58).
Δεν αναδείχθηκε σημαντική διαφορά στην θνητότητα, στην εμφάνιση αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (ΑΕΕ) ή συστηματικής εμβολής τόσο στις RCTs όσο και στις μελέτες παρατήρησης.
Η αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μείζονος αιμορραγίας χωρίς αύξηση της θνητότητας, του κινδύνου για ΑΕΕ ή συστηματικής εμβολής συγκριτικά με την αντιπηκτική αγωγή μετά από χειρουργική BAVR. Ωστόσο, η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων ενέχει περιορισμούς.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.