Home / Newsletter / ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (Newsletter) ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (Newsletter) ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023


 

Αγαπητοί φίλοι, το διοικητικό συμβούλιο του ΙΜΕΘΑ σας εύχεται ένα χαρούμενο και εποικοδομητικό έτος με υγεία και επιτυχίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Σε λιγότερο από ένα μήνα και ξεκινώντας δυναμικά το νέο έτος, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε στο 7ο Χειμερινό Σχολείο με θέμα «Η θρόμβωση στην Εύα. Από την εφηβεία στην εμμηνόπαυση», το οποίο θα πραγματοποιηθεί 3-4 Φεβρουαρίου 2023 στην Αθήνα. Σε δύο ημέρες εντατικών διαλέξεων και διαδραστικών συζητήσεων θα αναδειχθεί η πολυπλοκότητα της φυσιολογίας αλλά και οι προκλήσεις στην αντιμετώπιση της θρόμβωσης στη γυναίκα, κατά τις διάφορες φάσεις της ζωής της – από την εφηβεία, στην κύηση και τον τοκετό μέχρι την εμμηνόπαυση. Βάσει της θεματολογίας του, το 7ο Χειμερινό Σχολείο, έχει ως απώτερο στόχο να γεφυρώσει την επικοινωνία και συνεργασία ιατρικών ειδικοτήτων που διαχειρίζονται γυναίκες ασθενείς τόσο στα πλαίσια της πρόληψης όσο και της θεραπείας θρομβωτικών  παθήσεων στις γυναίκες. Στο πλαίσιο της Επιστημονικής Εκδήλωσης, θα χορηγηθούν 7 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (Π.Ι.Σ.) στις ιατρικές ειδικότητες. Το επιστημονικό πρόγραμμα του 7ου Χειμερινού Σχολείου διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023
16:00 – 16:15    Έναρξη Χειμερινού Σχολείου
16:15 – 17:30    Ιδιαιτερότητες θρόμβωσης και αντιθρομβωτικής αγωγής στη γυναίκα
17:30 – 18:00     Διάλειμμα
18:00 – 19:30     Αρτηριακή θρόμβωση στις γυναίκες

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023
09:30 – 11:00     Φλεβική θρόμβωση στις γυναίκες
11:00 – 11:30      Διάλειμμα
11:30 – 12:30      Διαχείριση αντιθρομβωτικής αγωγής. Συζήτηση με τους Ειδικούς
12:30 – 13:30      Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, αντισυλληπτικά, θεραπεία υποκατάστασης με οιστρογόνα και θρόμβωση
13:30 – 14:00      Καρκίνος στην Εύα – Αντιθρομβωτική αγωγή
14:00 – 14:30      Συμπεράσματα – Απολογισμός – Λήξη Χειμερινού Σχολείου

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το 7ο Χειμερινό Σχολείο καθώς και τη φόρμα εγγραφής μπορείτε να βρείτε εδώ.


Στις 19 Ιανουαρίου 2023 (17:00-18:00) θα πραγματοποιηθεί το 4ο διαδικτυακό σεμινάριο του κύκλου των Webinars 2022-2023 “Excellence in Thrombosis”, με τίτλο «Αντιθρομβωτική αγωγή στην Περιφερική Αρτηριακή Νόσο των κάτω άκρων», στο οποίο το ΙΜΕΘΑ θα έχει τη χαρά να φιλοξενήσει τον Αν. Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Πατρών Κ. Μουλακάκη, ο οποίος θα μας αναλύσει τις σύγχρονες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση της αντιθρομβωτικής αγωγής στην περιφερική αρτηριακή νόσο και τον Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Κακίση, ο οποίος θα μας παρουσιάσει τα πλεονεκτήματα του συνδυασμού ριβαροξαμπάνης-ασπιρίνης και ποιοι ασθενή θα ωφεληθούν, με σχολιαστές  τον  Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών Α. Λάζαρη  και τον Αγγειοχειρουργό Κ. Κωνσταντινίδη. To 4o διαδικτυακό σεμινάριο του ΙΜΕΘΑ συντονίζει ο Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ Μιλτιάδης Ματσάγκας. Το διαδικτυακό σεμινάριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε χρησιμοποιώντας το ακόλουθο link:

https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZIucOmurDsoE9akbNzrvZj-ksYrm5uKIOfK


Στις 22 Δεκεμβρίου, με αφορμή τις πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές του ESMO για τη διαχείριση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου  σε ασθενείς με νεοπλασίες (Venous thromboembolism in cancer patients: ESMO Clinical Practice Guideline), πραγματοποιήθηκε το 3ο διαδικτυακό σεμινάριο-συνέντευξη του ΙΜΕΘΑ με θέμα «Θρομβοεμβολική νόσος και κακοήθεια», με συντονιστή τον Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής και Πρόεδρο του ΙΜΕΘΑ Μιλτιάδη Ματσάγκα, στο οποίο ο Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και ιδρυτικό μέλος του ΙΜΕΘΑ, Grigoris Gerotziafas, ανέδειξε τις σύγχρονες προκλήσεις στη διαχείριση της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της θρομβοεμβολικής νόσου σε ασθενείς με νεοπλασίες. Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη ευαισθητοποίησης ιατρών και ασθενών σχετικά με την πρόληψη και θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου σε ασθενείς με νεοπλασίες, καθώς επηρεάζει σημαντικά τόσο την ποιότητα ζωής όσο και το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών αυτών.

Το διαδικτυακό σεμινάριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένο εδώ.

Όλα τα προηγούμενα διαδικτυακά σεμινάρια του ΙΜΕΘΑ διατίθενται μαγνητοσκοπημένα δωρεάν στην ιστοσελίδα του ΙΜΕΘΑ.

 

 

 


Στο ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕΘΑ για το μήνα Νοέμβριο, συνοψίζονται όπως κάθε μήνα οι σημαντικότερες μελέτες και στον τομέα της θρόμβωσης και της αντιθρομβωτικής αγωγής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ


Κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Παθολογίας-Ογκολογίας (European Society for Medical Oncology, ESMO) για τη διαχείριση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου σε ασθενείς με νεοπλασίες (Venous thromboembolism in cancer patients: ESMO Clinical Practice Guideline)


Το rivaroxaban προκαλεί επαρκή υποστροφή του θρόμβου σε ασθενείς με σχετιζόμενη με καρκίνο φλεβική θρομβοεμβολική νόσο. (Clot-regression effects of rivaroxaban in venous thromboembolism treatment in cancer patients—a prospective interventional study https://www.nature.com/articles/s41598-022-26150-w  ).

Σε 40 ασθενείς με σχετιζόμενη με καρκίνο φλεβική θρομβοεμβολική νόσο (cancer-associated venous thromboembolism-CAT) μελετήθηκε προοπτικά η επίδραση του rivaroxaban στην υποστροφή του θρόμβου με τη χρήση αξονικής τομογραφίας κατά την αρχική εκτίμηση των ασθενών, μετά από θεραπεία 3 εβδομάδων και μετά από 3 μήνες. Το κύριο καταληκτικό σημείο ήταν το ποσοστό υποστροφής του θρόμβου (υπολογιζόμενη από τους όγκους του θρόμβου) στις 3 εβδομάδες και στους 3 μήνες. Σε σύγκριση με την αρχική τιμή, ο συνολικός όγκος θρόμβου μειώθηκε κατά 83,1% (95% CI: 73,8–92,3%, p < 0,01) στις 3 εβδομάδες θεραπείας και κατά 98,7% (95% CI: 97,1–100,2%, p < 0,01) στους 3 μήνες θεραπείας, ενώ πλήρης διάλυση του θρόμβου επιτεύχθηκε σε ποσοστό 36,1% και 80,8% των ασθενών στις 3 εβδομάδες και στους 3 μήνες, αντίστοιχα. Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης ένας ασθενής παρουσίασε υποτροπιάζουσα φλεβική θρομβοεμβολή μετά από μείωση της δόσης του rivaroxaban και επτά ασθενείς παρουσίασαν επεισόδια μη θανατηφόρου μείζονος αιμορραγίας.


Περί το 40% των ασθενών με περιφερική αγγειοπάθεια ή στεφανιαία νόσο μπορεί να λάβει χαμηλή δόση rivaroxaban και ασπιρίνης, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο μειζόνων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων. (Eligibility and Implementation of Rivaroxaban for Secondary Prevention of Atherothrombosis in Clinical Practice—Insights From the CANHEART Study https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.122.026553 )

Η μελέτη COMPASS (χαμηλή δόση rivaroxaban και ασπιρίνης) μείωσε τα κύρια ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και περιφερική αρτηριακή νόσο. Τα κριτήρια καταλληλότητας COMPASS εφαρμόστηκαν στην πληθυσμιακή μελέτη CANHEART (Cardiovascular Health in Ambulatory Care Research Team), στην περιοχή του Οντάριο και συγκρίθηκαν τα 5ετή ποσοστά μείζονων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων και μείζονος αιμορραγίας. Μεταξύ 362,797 ασθενών με στεφανιαία νόσο ή περιφερική αρτηριακή νόσο, το 38% κρίθηκε κατάλληλο, το 47% ακατάλληλο  και το 15% απροσδιόριστο σχετικά με τη χορήγηση του συνδυασμού rivaroxaban και ασπιρίνης. Σε χρονικό διάστημα 5 ετών, η εφαρμογή της θεραπείας βάσει των κριτηρίων της μελέτης COMPASS στους ασθενείς της μελέτης CANHEART θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου μείζονων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων σε ποσοστό 2,4% (number needed to treat, ΝΝΤ 42) και την αύξηση κινδύνου μείζονος αιμορραγίας σε ποσοστό 1,3% (number needed to harm, ΝΝΗ=77). Όσοι είχαν τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου είχαν μείωση του κινδύνου μειζόνων ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων σε ποσοστό 3,0% (ΝΝΤ=34) και αύξηση του κινδύνου μείζονος αιμορραγίας σε ποσοστό 1,6% (ΝΝΗ=61). Συμπερασματικά, η χορήγηση χαμηλής δόσης rivaroxaban και ασπιρίνης θα μπορούσε να χορηγηθεί στα 2/5 των ασθενών με περιφερική αγγειοπάθεια ή στεφανιαία νόσο, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων.


Επίδραση της ασυμπτωματικής θρόμβωσης της άνω μεσεντέριας φλέβας σε ασθενείς με κίρρωση του ήπατος.
(Impact of Asymptomatic Superior Mesenteric Vein Thrombosis on the Outcomes of Patients with Liver Cirrhosis https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0042-1756648)

Μεταξύ 475 ασθενών με κίρρωση ήπατος (άνευ κακοήθειας) οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αξονική/μαγνητική τομογραφία μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Σεπτεμβρίου 2021, 67 ασθενείς (14,1%) είχαν ασυμπτωματική θρόμβωση της άνω μεσεντέριας φλέβας (superior mesenteric vein, SMV), 95 ασθενείς (20%) είχαν θρόμβωση πυλαίας φλέβας  (portal vein thrombosis, PVT φλεβική) και 344 ασθενείς (72,4%) δεν είχαν θρόμβωση στο πυλαίο δίκτυο (portal venous system thrombosis, PVST). Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στον κίνδυνο θανάτου και ρήξης ηπατικής αντιρρόπησης μεταξύ των ασθενών με ασυμπτωματική θρόμβωση SMV και εκείνων χωρίς PVST (p = 0,653 και p = 0,630, αντίστοιχα), ωστόσο η πιθανότητα θανάτου και ρήξης ηπατικής αντιρρόπησης ήταν σημαντικά υψηλότερη σε ασθενείς με PVT συγκριτικά με εκείνους χωρίς PVST (p= 0,021 και p = 0,004, αντίστοιχα). Η ασυμπτωματική θρόμβωση της SMV δεν ήταν ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας θανάτου (sHR= 0,89, p = 0,65) ή ρήξης ηπατικής αντιρρόπησης (sHR = 1.09, p = 0.63), αλλά η PVT θρόμβωση ήταν ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου θανάτου (sHR = 1.56, p = 0.02) και ρήξης αντιρρόπησης (sHR = 1,50, p = 0,006). Συμπερασματικά, η ασυμπτωματική θρόμβωση της άνω μεσεντέριας φλέβας μπορεί να μην επηρεάζει τις εκβάσεις των κιρρωτικών ασθενών.


Οι ασθενείς με φλεβική θρομβοεμβολή υπό αντιπηκτική αγωγή και μεταλλάξεις στα γονίδια V Leiden ή προθρομβίνης G20210A παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά μείζονος αιμορραγίας/κλινικά σημαντικής μη μείζονος αιμορραγίας συγκριτικά με τους ασθενείς χωρίς θρομβοφιλία. (The risk of major bleeding in patients with Factor V Leiden or Prothrombin G20210A gene mutation while on extended anticoagulant treatment for VTE (https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1538783622190719 )

Σε αυτήν την πολυκεντρική, προοπτική μελέτη κοόρτης συμμετείχαν 2.260 ενήλικες με φλεβική θρομβοεμβολική νόσο, οι οποίοι υπεβλήθησαν σε ανάλυση γονότυπους για παρουσία της μετάλλαξης του παράγοντα V Leiden (Factor τους Leiden-FVL) και της μετάλλαξης προθρομβίνης G20210A (prothrombin G20210A mutation- PGM). Σε διάστημα μέσης παρακολούθησης 3 ετών, 106 ασθενείς παρουσίασαν μείζον αιμορραγικό συμβάν (17 άτομα: ενδοκρανιακή αιμορραγία και 7 άτομα: θανατηφόρα αιμορραγία). Μεταξύ 439 φορέων της μετάλλαξης FVL (ετερόζυγοι ή ομόζυγοι), 19 άτομα παρουσίασαν μείζονα αιμορραγία, ενώ η ύπαρξη οποιασδήποτε μετάλλαξης δεν αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο μείζονος αιμορραγίας [HR 0,89 (0,53-1,49)]. Μεταξύ 158 φορέων οποιαδήποτε μετάλλαξης PGM (ετερόζυγοι ή ομόζυγοι) δεν παρατηρήθηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά όσον αφορά τα μείζονα αιμορραγικά συμβάντα συγκριτικά με τους ασθενείς χωρίς μεταλλάξεις της προθρομβίνης [HR:0,53 (0,19-1,43)]. Ωστόσο, στην πολυπαραγοντική ανάλυση παρατηρήθηκε ότι η παρουσία μεταλλάξεων στα γονίδια FVL / PGM (ετερόζυγοι ή ομόζυγοι) συγκριτικά με τους ασθενείς με φυσιολογικό γονότυπο συσχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μείζονος  αιμορραγίας ή κλινικά σημαντικής μη μείζονος αιμορραγίας (HR, 0.73; 95% CI, 0.55-0.9). Συμπερασματικά,  οι ασθενείς με θρομβοφιλία παράγοντα V Leiden ή μετάλλαξη προθρομβίνης G20210A  που βρίσκονται υπό αντιπηκτική αγωγή λόγω θεραπείας για φλεβική θρομβοεμβολή παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά μείζονος /κλινικά σημαντικής μη μείζονος αιμορραγίας.


Οι ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και ενεργό καρκίνο που αντιμετωπίζονται βάσει των συστάσεων περιεπεμβατικής διαχείρισης της αντιπηκτικής αγωγής εμφανίζουν σχετικά χαμηλό θρομβοεμβολικό και αιμορραγικό κίνδυνο. (Thrombotic and bleeding outcomes following the perioperative interruption of anticoagulation among patients with nonvalvular atrial fibrillation and active cancer  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1538783622008911 )

Σε αυτήν την  αναδρομική μελέτη κοόρτης, συμμετείχαν  302 ασθενείς με ενεργό καρκίνο και μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) στους οποίους διακόπηκε η αντιπηκτική αγωγή κατά την περιεπεμβατική περίοδο μεταξύ Αυγούστου 2015 και Μαΐου 2019. Τα κύρια καταληκτικά σημεία αποτελεσματικότητας και ασφάλειας ήταν η αρτηριακή θρομβοεμβολή (arterial thromboembolism-ΑΤΕ) και η εμφάνιση μείζονος αιμορραγίας στις 30 ημέρες αντίστοιχα. Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία περιελάμβαναν τη φλεβική θρομβοεμβολή, την κλινικά σημαντική μη μείζονα αιμορραγία και τον θάνατο. Ο κίνδυνος ATE μείζονος αιμορραγίας στις 30 ημέρες ήταν 0,7% (95% CI:0,1%-2,4%) και 1,7% (95% CI:0,6%-3,9%) αντίστοιχα. Φλεβική θρομβοεμβολή και κλινικά σημαντική μη μείζονα αιμορραγία παρατηρήθηκε σε 0,7% (95% CI:0,1%-2,4%) και 4,3% (95% CI:2,5%-7,3%) των ασθενών, αντίστοιχα. Ο συνολικός κίνδυνος θανάτου στις 30 ημέρες  ήταν 1,3% (95% CI:0,4%-3,4%) και παρατηρήθηκε ένα θανατηφόρο μετεγχειρητικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Συμπερασματικά, οι ασθενείς με μη βαλβιδική ΚΜ και ενεργό καρκίνο που αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις συστάσεις περιεπεμβατικής διαχείρισης αντιπηκτικής αγωγής διατρέχουν σχετικά χαμηλό κίνδυνο μετεγχειρητικού θρομβοεμβολικού επεισοδίου ή αιμορραγίας.


ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Μιλτιάδης Ματσάγκας
Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρόεδρος Ι.Μ.Ε.Θ.Α.

Δημήτριος Σαγρής
Παθολόγος
Επιμελητής Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής
Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Αναστασία Καραγιαννάκη, MD, MSc
Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top