Home / Newsletter / Η διακοπή της ασπιρίνης πριν από την αορτοστεφανιαία παράκαμψη δε βοηθά, αλλά ούτε βλάπτει, ενώ η συνέχισή της μπορεί να είναι τελικά η σοφότερη επιλογή 

Η διακοπή της ασπιρίνης πριν από την αορτοστεφανιαία παράκαμψη δε βοηθά, αλλά ούτε βλάπτει, ενώ η συνέχισή της μπορεί να είναι τελικά η σοφότερη επιλογή 

Σε αυτή τη μελέτη, 2100 ασθενείς που ήταν προγραμματισμένοι να υποβληθούν σε αορτοστεφανιαία παράκαμψη και παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές λόγω ηλικίας ή συνοδών νοσημάτων τυχαιοποιήθηκαν προεγχειρητικά σε ασπιρίνη 100mg ή εικονικό φάρμακο. Το κύριο αποτέλεσμα ορίστηκε ως ένα σύνθετο θανάτου και θρομβωτικών επιπλοκών (έμφραγμα του μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πνευμονική εμβολή, νεφρική ανεπάρκεια ή έμφρακτο του εντέρου) στις 30 ημέρες.

Δεν παρατηρήθηκε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων για το πρωτεύον τελικό σημείο (ομάδα ασπιρίνης 19,3% έναντι ομάδας του εικονικού φαρμάκου 20,4%, p = 0,55). Άλλα καταληκτικά σημεία περιελάμβαναν τον καρδιακό επιπωματισμό (ομάδα ασπιρίνης 1,1% έναντι εικονικού φαρμάκου 0,4%, p=0,08) και τις μεγάλες αιμορραγίες που οδήγησαν σε επανεπέμβαση (ομάδα ασπιρίνης 1,8% έναντι εικονικού φαρμάκου 2,1%, p = 0,75).

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η προεγχειρητική λήψη ασπιρίνης δεν οδήγησε σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ή θρομβωτικών επιπλοκών, αλλά ούτε και αιμορραγίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετάγγιση, ακόμη και σε επανεπέμβαση.

Myles PS et al. Stopping vs. Continuing Aspirin before Coronary Artery Surgery. N Engl J Med 2016;374:728-37.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.