Home / Newsletter / Η εντοξαμπάνη αποτελεί ασφαλή επιλογή για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που υποβάλλονται σε καρδιοανάταξη (μελέτη ENSURE-AF) 

Η εντοξαμπάνη αποτελεί ασφαλή επιλογή για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που υποβάλλονται σε καρδιοανάταξη (μελέτη ENSURE-AF) 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ENSURE- AF, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που χρειάζονται αντιπηκτική αγωγή πριν υποβληθούν σε ηλεκτρική ανάταξη μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία με εντοξαμπάνη. Στη μελέτη μετείχαν 2.199 ασθενείς από 19 χώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ οι οποίοι επρόκειτο να υποβληθούν σε προγραμματισμένη ανάταξη. Οι 1.095 έλαβαν εντοξαμπάνη πριν την ανάταξη και οι 1104 βαρφαρίνη/ενοξαπαρίνη.

Ο πρωταρχικός στόχος της μελέτης ήταν να συγκρίνει την επίπτωση του σύνθετου τελικού σημείου, που περιλάμβανε εγκεφαλικό επεισόδιο, συστηματική εμβολή, έμφραγμα του μυοκαρδίου και καρδιαγγειακή θνητότητα, μεταξύ των δύο ομάδων κατά την 28η ημέρα μετά την ανάταξη (ανάλυση ITT). Αυτό το τελικό σημείο εμφανίστηκε σε ένα παρόμοιο ποσοστό και στις δύο ομάδες: 0, 5 % των ασθενών που έλαβαν εντοξαμπάνη vs 1,0 % αυτών που έλαβαν βαρφαρίνη/ενοξαπαρίνη (OR = 0,46 , 95 % CI , 0,12-1,43). Παρόμοια, επίσης, ήταν και η εμφάνιση το σύνθετου καταληκτικού σημείου ασφαλείας που αποτελούνταν από τις μεγάλες και κλινικά σημαντικές αιμορραγίες 30 ημέρες μετά την ανάταξη. Το τελικό σημείο ασφάλειας παρουσιάσθηκε, επίσης, σε συγκρίσιμο ποσοστό μεταξύ των δύο ομάδων, 1,5 % και 1,0 % αντίστοιχα (OR = 1,48 , 95 % CI , 0,64-3,55).

Goette A et al. . Edoxaban versus enoxaparin-warfarin in patients undergoing cardioversion of atrial fibrillation (ENSURE-AF): a randomised, open-label, phase 3b trial. Lancet 2016;388:1995-2003.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.