Home / Newsletter / Η ριβαροξαμπάνη μειώνει σημαντικά την αιμορραγία σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ σε ασθενείς με μη-βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή που λαμβάνουν ταυτόχρονα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μετά από PCI 

Η ριβαροξαμπάνη μειώνει σημαντικά την αιμορραγία σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ σε ασθενείς με μη-βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή που λαμβάνουν ταυτόχρονα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα μετά από PCI 

Σύμφωνα με τη μελέτη PIONEER AF-PCI, σε ασθενείς με μη-βαλβιδική κολπικη μαρμαρυγή (ΚΜ) που υποβάλλονται σε PCI με τοποθέτηση stent, η χορήγηση είτε ριβαροξαμπάνης 15 mg ημερησίως σε συνδυασμό με μονή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή με έναν ανταγωνιστή του υποδοχέα P2Y12 για 1 χρόνο ή ριβαροξαμπάνης 2,5 mg δύο φορές ημερησίως σε συνδυασμό με διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή (DAPT) για 1, 6, ή 12 μήνες (κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού) μείωσε σημαντικά το ποσοστό της κλινικά σημαντικής αιμορραγίας σε σύγκριση με την καθιερωμένη αγωγή με ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ (ΑΒΚ) και DAPT για 1, 6, ή 12 μήνες.

Συγκεκριμένα, η ριβαροξαμπάνη 15mg μία φορά την ημέρα σε συνδυασμό με μονή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή με έναν ανταγωνιστή του υποδοχέα P2Y12 μείωσε σημαντικά το ποσοστό της κλινικά σημαντικής αιμορραγίας κατά 41% (9,9% μείωση του απόλυτου κινδύνου) σε σύγκριση με την καθιερωμένη αγωγή. Δηλαδή για κάθε 11 ασθενείς σε αγωγή με το συνδυασμό ριβαροξαμπάνη 15mg + μονή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή αποφεύγεται μία κλινικά σημαντική αιμορραγία (NNT=11) σε σύγκριση με την καθιερωμένη αγωγή. H ριβαροξαμπάνη 2,5mg δύο φορές την ημέρα σε συνδυασμό με DAPT, επίσης, μείωσε το ποσοστό της κλινικά σημαντικής αιμορραγίας σε σύγκριση με ΑΒΚ + DAPT κατά 37% (8,7% μείωση του απόλυτου κινδύνου). Παρατηρήθηκαν παρόμοια ποσοστά για το σύμπλοκο τελικό σημείο αποτελεσματικότητας (καρδιαγγειακός θάνατος, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβωση του stent), ωστόσο η μελέτη δεν είχε την ισχύ για να ανιχνεύσει στατιστική σημαντικότητα στην αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, υποανάλυση της PIONEER AF-PCI που δημοσιεύθηκε στο Circulation, δείχνει ότι σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε PCI με τοποθέτηση stent, η χορήγηση είτε ριβαροξαμπάνης 15mg μία φορά την ημέρα + μονή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή με έναν ανταγωνιστή του υποδοχέα P2Y12 ή 2,5 mg ριβαροξαμπάνης δύο φορές ημερησίως+ DAPT συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θνητότητας από κάθε αιτία ή επανανοσηλείας για ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με την καθιερωμένη αγωγή ΑΒΚ + DAPT.

Gibson CM et al. Prevention of Bleeding in Patients with Atrial Fibrillation Undergoing PCI. N Engl J Med 2016;375:2423-2434.

Gibson CM et al. Recurrent Hospitalization Among Patients With Atrial Fibrillation Undergoing Intracoronary Stenting Treated With 2 Treatment Strategies of Rivaroxaban or a Dose-Adjusted Oral Vitamin K Antagonist Treatment Strategy. Circulation 2017;135:323-333.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.