Home / Newsletter / Ο έλεγχος της λειτουργικότητας των αιμοπεταλίων δε βελτιώνει την έκβαση στους ηλικιωμένους ασθενείς που υποβάλλονται σε PCI λόγω ΟΣΣ σε σύγκριση με την καθιερωμένη κλινική πρακτική (μελέτη ANTARCTIC) 

Ο έλεγχος της λειτουργικότητας των αιμοπεταλίων δε βελτιώνει την έκβαση στους ηλικιωμένους ασθενείς που υποβάλλονται σε PCI λόγω ΟΣΣ σε σύγκριση με την καθιερωμένη κλινική πρακτική (μελέτη ANTARCTIC) 

Στη μελέτη αυτή συμμετείχαν 877 ασθενείς ηλικίας > 75 ετών που υποβλήθηκαν σε PCI μετά από ΟΣΣ και οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν να υποβληθούν σε έλεγχο της λειτουργικότητας των αιμοπεταλίων τους προκειμένου να εξατομικευθεί η αντιαιμοπεταλιακή τους θεραπεία (έλαβαν από του στόματος πρασουγρέλη 5 mg ημερησίως με προσαρμογή της δόση ή αλλαγή του φαρμάκου σε περίπτωση ανεπαρκούς απόκρισης των αιμοπεταλίων) ή να ακολουθήσουν την καθιερωμένη κλινική πρακτική (έλαβαν από του στόματος πρασουγρέλη 5 mg ημερησίως χωρίς προσαρμογή της θεραπείας). Το πρωτογενές καταληκτικό σημείο (σύμπλοκο καρδιαγγειακού θανάτου, εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, θρόμβωσης του stent, επείγουσας επαναγγείωσης ή αιμορραγίας 1 έτος μετά το συμβάν) παρατηρήθηκε σε παρόμοιο ποσοστό μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν σε έλεγχο της λειτουργικότητας των αιμοπεταλίων είτε όχι (27,6% έναντι 27,8% , HR 1,003; 95%, CI 0,78-1,29; p=0,98).

Ο έλεγχος της λειτουργικότητας των αιμοπεταλίων εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σε πολλά κέντρα και οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες εξακολουθούν να συνιστούν τον έλεγχο της λειτουργικότητας των αιμοπεταλίων σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Παρόλα αυτά, η μελέτη ANTARCTIC δεν υποστηρίζει την πρακτική αυτή ή αυτές τις συστάσεις.

Cayla G et al. Platelet function monitoring to adjust antiplatelet therapy in elderly patients stented for an acute coronary syndrome (ANTARCTIC): an open-label, blinded-endpoint, randomised controlled superiority trial. Lancet 2016;388:2015-2022.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.