Home / Newsletter / Η απιξαμπάνη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε καρδιοανάταξη: Μελέτη EMANATE

Η απιξαμπάνη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε καρδιοανάταξη: Μελέτη EMANATE

Σκοπός της μελέτης που ανακοινώθηκε στο ESC Congress 2017 ήταν να αξιολογηθεί η βραχείας διάρκειας χορήγηση απιξαμπάνης σε σύγκριση με τη βαρφαρίνη σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) που υποβάλλονται σε καρδιοανάταξη. 1.500 ασθενείς με KM που δεν είχαν λάβει αντιπηκτική αγωγή και επρόκειτο να υποβληθούν σε προγραμματισμένη καρδιοανάταξη, τυχαιοποιήθηκαν σε βραχείας διάρκειας (<48 ώρες) απιξαμπάνη, 5 mg δύο φορές ημερησίως (n = 753) έναντι ηπαρίνης / βαρφαρίνης (n = 747). Οι ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν σε απιξαμπάνη θα μπορούσαν να λάβουν δόση φόρτισης των 10 mg και να υποβληθούν σε καρδιοανάταξη μετά από 2 ώρες. Περίπου το 50% των ασθενών υπεβλήθησαν σε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα πριν από την καρδιοανάταξη.

Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης, η συχνότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή συστηματικής εμβολής, εμφανίστηκε στο 0% της ομάδας της απιξαμπάνης έναντι 0,8% της ομάδας ηπαρίνης / βαρφαρίνης (p = 0,016). Μεγάλες αιμορραγίες εμφανίστηκαν σε τρεις και έξι ασθενείς στην ομάδα της απιξαμπάνης και της ηπαρίνης / βαρφαρίνης αντίστοιχα, ενώ κλινικά σημαντική μη μείζονα αιμορραγία παρατηρήθηκε σε 11 και 13 ασθενείς αντίστοιχα. Υπήρξαν δύο θάνατοι στην ομάδα της απιξαμπάνης και ένας στην ομάδα ηπαρίνης / βαρφαρίνης.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι μεταξύ των ασθενών με ΚΜ, είναι τελικά εφικτή η βραχείας διάρκειας χορήγηση απιξαμπάνης (<48 ώρες) σε σύγκριση με βραχείας διάρκειας χορήγηση ηπαρίνης / βαρφαρίνης. Η βραχείας διάρκειας χορήγηση απιξαμπάνης συσχετίστηκε με μικρότερη συχνότητα εγκεφαλικού επεισοδίου ή συστηματικής εμβολής και παρόμοια συχνότητα αιμορραγίας σε σύγκριση με την ηπαρίνη / βαρφαρίνη.

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.