Home / Newsletter / Newsletter ΙΜΕΘΑ (Απρίλιος 2021)

Newsletter ΙΜΕΘΑ (Απρίλιος 2021)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΝΕΟΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (EMA) ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ASTRAZENECA ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Το ΙΜΕΘΑ σας ενημερώνει ότι στις 7 Απριλίου 2021, η Επιτροπή Ασφάλειας και Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την ύπαρξη πιθανής συσχέτισης μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca έναντι της COVID-19 (το οποίο έχει το εμπορικό όνομα Vaxzevria®) και ασυνήθιστης θρόμβωσης, με παράλληλη μείωση του αριθμού των αιμοπεταλίων του αίματος, η οποία αποτελεί μια πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολίου αυτού. Η παρενέργεια αυτή έχει παρατηρηθεί κυρίως σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και εμφανίζεται εντός 2 εβδομάδων από την ημέρα του εμβολιασμού. Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η σπάνια αυτή παρενέργεια δεν έχει συσχετιστεί με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου. Ένας πιθανός υποκείμενος παθοφυσιολογικός μηχανισμός αυτής της παρενέργειας είναι η εμφάνιση μιας ανοσολογικής απόκρισης, όμοιας με αυτή που οδηγεί στην θρομβοκυτοπενία η οποία παρατηρείται σε ασθενείς που λαμβάνουν ηπαρίνη (heparin induced thrombocytopenia, HIT). Νεότερα δεδομένα για τον υποκείμενο παθοφυσιολογικό μηχανισμό αναμένονται από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην ανακοίνωσή του ο EMA παρέχει κλινικά δεδομένα και περιγράφει τα συμπτώματα αυτής της σπάνιας παρενέργειας. Επίσης αναφέρει ότι το εμβόλιο Vaxzevria® είναι ένα από τα τέσσερα (4) που έχουν εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία από την COVID-19, είναι αποτελεσματικό ως προς την πρόληψη της νόσου και μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και θανάτου από COVID-19. Συνεπώς, ο ΕΜΑ επιβεβαιώνει ότι το συνολικό όφελος του εμβολίου στην πρόληψη της νόσου COVID-19 υπερτερεί του κινδύνου εμφάνισης της σπάνιας παρενέργειας θρόμβωσης και μείωσης του αριθμού των αιμοπεταλίων.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα του EMA https://www.ema.europa.eu, η οποία έχει τον παρακάτω τίτλο: “AstraZeneca’s COVID-19 vaccine: EMA finds possible link to very rare cases of unusual blood clots with low blood platelets”

Το ΙΜΕΘΑ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα αυτό και όταν υπάρξουν νεότερα δεδομένα, θα επανέλθει με νέο ενημερωτικό δελτίο.

 

ΙΜΕΘΑ: 10 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ

Το ΙΜΕΘΑ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει ότι φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυσή του. Μια 10ετία γεμάτη από υψηλού επιπέδου επιστημονικές εκδηλώσεις, διαδικτυακά μαθήματα (Excellence in Thrombosis), δράσεις υποστήριξης της έρευνας σε θέματα θρόμβωσης (χορήγηση υποτροφιών για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και διατριβών μεταπτυχιακής ειδίκευσης, υποτροφίες μετεκπαίδευσης στο εξωτερικό, υποστήριξη ερευνητικών πρωτοκόλλων), έκδοση κατευθυντήριων γραμμών διαχείρισης της αντιθρομβωτικής αγωγής, συνεχή ενημέρωση με ενημερωτικά δελτία (newsletters) για τα νεότερα δεδομένα, ως προς τη Θρόμβωση κ.λπ.

Αξιοποιώντας τη 10ετή εμπειρία του, το ΙΜΕΘΑ θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του σε εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο, έχοντας ως στόχο τη συνεχή ανύψωση του επιστημονικού επιπέδου στο πεδίο της Θρόμβωσης, σε εθνικό επίπεδο και παράλληλα την ενδυνάμωση της παρουσίας του, σε διεθνές επίπεδο.


9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΟΜΒΩΣΗΣ – ΑΝΤΙΘΡΟΜΒΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το επετειακό συνέδριο του ΙΜΕΘΑ

Το ΙΜΕΘΑ διοργανώνει το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Θρόμβωσης – Αντιθρομβωτικής Αγωγής στις 7-9 Οκτωβρίου 2021, στο Βόλο. Το συνέδριο θα έχει επετειακό χαρακτήρα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυσή του.

Προθεσμία υποβολής περιλήψεων, 30 Ιουνίου 2021

Ο Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ

Α. Τσελέπης, MD, PhD
Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας,
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ

Το ΙΜΕΘΑ, συνεχίζοντας την on-line ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας, ως προς τα νεότερα δεδομένα στο πεδίο της Θρόμβωσης, σας παρουσιάζει συνοπτικά τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσιεύσεων σε έγκριτα διεθνή περιοδικά.

Ο Γεν. Γραμματέας του ΙΜΕΘΑ & Υπεύθυνος Σύνταξης
Γ. Ντάιος, MD, PhD
Αν. Καθηγητής Παθολογίας, Παθολογική Κλινική, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Επιμέλεια κειμένων
Α. Καραγιαννάκη, MD
Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Dabigatran ή ασπιρίνη μετά από ESUS εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με ανοιχτό ωοειδές τρήμα: Μελέτη RE-SPECT ESUS (Dabigatran or Aspirin After Embolic Stroke of Undetermined Source in Patients With Patent Foramen Ovale: Results From RE-SPECT ESUS https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.120.031237

Στην τυχαιοποιημένη διπλή τυφλή μελέτη RE-SPECT ESUS, ασθενείς με εμβολικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο απροσδιόριστης προέλευσης (ESUS) τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν dabigatran (150/110 mg BID) ή ασπιρίνη (100 mg QD). Σε αυτή την υπο-ανάλυση, εξετάσθηκε ο κίνδυνος  υποτροπής του επεισοδίου (πρωτογενές τελικό σημείο) σε ασθενείς με και χωρίς ανοιχτό ωοειδές τρήμα. Ανοιχτό ωοειδές τρήμα ήταν παρόν σε 680 από 5388 ασθενείς (12.6%). Ο κίνδυνος υποτροπής σε ασθενείς υπό dabigatran έναντι ασπιρίνης ήταν παρόμοιος σε ασθενείς με και χωρίς παρουσία ανοιχτού ωοειδούς τρήματος. Σε ασθενείς με ανοιχτό ωοειδές τρήμα, δεν βρέθηκε στατιστικώς σημαντική διαφορά μεταξύ αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής θεραπείας για ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Εν κατακλείδι, δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα που να προτείνουν την αντιπηκτική, έναντι της αντιαιμοπεταλιακής αγωγής σε ασθενείς με ESUS εγκεφαλικό επεισόδιο και  ανοιχτό ωοειδές τρήμα. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την καθοδήγηση της αντιθρομβωτικής αγωγής σε αυτόν τον πληθυσμό

Διαβάστε περισσότερα


Πρόγνωση της ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας σε ασθενείς υπό αντιθρομβωτική αγωγή: Μελέτη παρατήρησης από το Σουηδικό Μητρώο Riksstroke (Prognosis of Intracerebral hemorrhage related to antithrombotic use: An Observational Study From the Swedish Stroke Register (Riksstroke)  https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.120.030930

Χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 13291 ασθενείς με ενδοκράνια αιμορραγία από το Σουηδικό μητρώο Riksstroke μεταξύ 2012 και 2016, προκειμένου να συγκριθεί η θνησιμότητα 90 ημερών και το αποτέλεσμα λειτουργικότητας μετά από α. ενδοεγκεφαλική αιμορραγία υπό αντιπηκτική αγωγή (n=2300), β. ενδοεγκεφαλική αιμορραγία υπό αντιαιμοπεταλιακή αγωγή (n=3637) και γ. ενδοεγκεφαλική αιμορραγία χωρίς ο ασθενής να λαμβάνει αντιθρομβωτική αγωγή (n=7354). Οι ασθενείς υπό αντιθρομβωτική αγωγή ήταν συχνότερα προηγούμενη αναπηρία, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν μεγαλύτερη συννοσηρότητα, συγκριτικά με ασθενείς χωρίς αντιθρομβωτική αγωγή. Στις 90 ημέρες, η αντιαιμοπεταλιακή και αντιπηκτική αγωγή συσχετίσθηκαν με αυξημένο ποσοστό θανάτου (σε πολυπαραγοντική ανάλυση), σε σύγκριση με την τρίτη ομάδα. Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία υπό αντιπηκτικά και υπό αντιαιμοπεταλιακά συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο πρώιμης θνησιμότητας. Σε πολυπαραγοντική ανάλυση, οι αναλογίες πιθανοτήτων για τη συσχέτιση της αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής στη λειτουργική εξάρτηση (κλίμακα modified Rankin Scale: 3-5) στις 90 ημέρες ήταν στατιστικώς μη σημαντικές. Σε αυτή τη μεγάλη μελέτη παρατήρησης, προκύπτει ότι η έκβαση της θνησιμότητας 90 ημερών ήταν χειρότερη, όχι μόνο στην ενδοεγκεφαλική αιμορραγία υπό αντιπηκτική αγωγή, αλλά και στην ενδοεγκεφαλική αιμορραγία υπό αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, σε σύγκριση με ασθενείς με ενδοεγκεφαλική αιμορραγία χωρίς αντιθρομβωτική αγωγή. Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία από αντιαιμοπεταλιακή αγωγή αποτελεί συχνή και σοβαρή κατάσταση με κακή κλινική έκβαση και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την κατάλληλη κλινική διαχείριση αυτών των ασθενών.

Διαβάστε περισσότερα


Επίδραση αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής στην αορτική αναδιαμόρφωση μετά από θωρακική ενδοαγγειακή αποκατάσταση της αορτής για αορτικό διαχωρισμό τύπου Β.  (Effect of Anticoagulation and Antiplatelet Medications on Aortic Remodeling after Thoracic Endovascular Aortic Repair for Type B Aortic Dissection https://www.jvascsurg.org/article/S0741-5214(20)32560-X/fulltext

Σε αυτή τη μελέτη, εξετάσθηκαν τα αρχεία του μητρώου TEVAR Vascular Quality Initiative (2011-2019) και συμπεριλήφθησαν οι διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν για σχετιζόμενη με διαχωρισμό παθολογική κατάσταση. Τα πρωτογενή αποτελέσματα περιελάμβαναν: θρόμβωση του ψευδούς αυλού (false lumen thrombosis), επιβίωση χωρίς επανεπέμβαση και ενδοδιαφυγή (endoleak) στους 18 μήνες. Τα πρωτογενή αποτελέσματα συγκρίθηκαν μεταξύ ασθενών χωρίς αντιπηκτική αγωγή και υπό χρόνια αντιπηκτική αγωγή (AC και non-AC). Από 1507 ασθενείς (μέση ηλικία 60,7 ± 12,2 έτη, 68,3% άνδρες, μέση παρακολούθηση 18,9 13,7 μήνες), 201 ασθενείς (14%) ήταν υπό αντιπηκτική θεραπεία κατά την παρακολούθηση. Δεν υπήρχαν διαφορές στη μέση προεγχειρητική διάμετρο της θωρακικής αορτής ή στον αριθμό των ενδοπροθέσεων που χρησιμοποιήθηκαν. Η κατάσταση της θρόμβωσης του ψευδούς αυλού και των ενδοδιαφυγών ήταν διαθέσιμη σε 648 (43%) και 1023 ασθενείς (68%), αντίστοιχα. Στους 18 μήνες, τα ποσοστά πλήρους θρόμβωσης του ψευδούς αυλού, επανεπεμβάσεων, θνησιμότητας όλων των αιτιών και των ενδοδιαφυγών ήταν παρόμοια στις ομάδες AC και non-AC. Εντός της ομάδας non-AC, η αντιαιμοπεταλιακή αγωγή δεν επηρέασε τα ποσοστά πλήρους θρόμβωσης του ψευδούς αυλού, επανεπέμβασης ή ενδοδιαφυγής. Συμπερασματικά, η χρήση χρόνιας αντιπηκτικής και αντιαιμοπεταλιακής αγωγής δεν επηρέασε αρνητικά το ποσοστό πλήρους θρόμβωσης του ψευδούς αυλού και θετικής αορτικής αναδιαμόρφωσης σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θωρακική ενδοαγγειακή αορτική αποκατάσταση (thoracic endovascular aortic repair-TEVAR) για τύπου Β θωρακικό διαχωρισμό (type B thoracic dissection-TBAD) και επομένως η αντιπηκτική και αντιαιμοπεταλιακή αγωγή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ασθενείς που υποβάλλονται σε TEVAR για τύπου Β θωρακικό διαχωρισμό.

Διαβάστε περισσότερα


Οξείες θρομβωτικές εκδηλώσεις από τη νόσο COVID-19: Εμπειρία από μεγάλο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Νέας Υόρκης   (Acute thrombotic manifestations of coronavirus disease 2019 infection: Experience at a large New York City health care system  https://www.jvascsurg.org/article/S0741-5214(20)31922-4/fulltext)

Από μεγάλο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Νέας Υόρκης, συλλέχθησαν δεδομένα από 21 ασθενείς με επιβεβαιωμένη νόσο COVID-19 και οξεία φλεβική ή αρτηριακή θρόμβωση. Αναλύθηκαν τα δημογραφικά στοιχεία, οι συνοσηρότητες, η φαρμακευτική αγωγή κατ’οίκον, οι εργαστηριακοί δείκτες και τα αποτελέσματα. Το πρωτεύον κλινικό τελικό σημείο ήταν η θνησιμότητα. Οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν οξέα αρτηριακά συμβάντα (76,2%) και οι υπόλοιπες φλεβικά συμβάντα (23,8%). Η μέση ηλικία ήταν 64,6 έτη και το 52,4% ήταν άνδρες. Η πιο διαδεδομένη συννοσηρότητα ήταν η αρτηριακή υπέρταση (81,0%). Αρκετοί δείκτες ήταν αξιοσημείωτα μη φυσιολογικοί τόσο στις αρτηριακές, όσο και στις φλεβικές περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αναλογίας ουδετερόφιλων/λεμφοκυττάρων και των επιπέδων των δ-διμερών. Η χειρουργική παρέμβαση περιελάμβανε διαδερμική αγγειογραφία στο 25% των ασθενών και ανοιχτή χειρουργική εμβολεκτομή στο 23,8%. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε αρτηριακή παρέμβαση ανέπτυξαν μετεγχειρητική επιπλοκή (53,9%), σε σύγκριση με ποσοστό επιπλοκών 0% μετά από φλεβικές παρεμβάσεις. Οξεία νεφρική βλάβη κατά την εισαγωγή διεπιστώθη στο 75,0% αυτών που πέθαναν, έναντι 18,2% στους επιζώντες. Τα ευρήματα από τη μελέτη, υπογράμμισαν την ανάγκη για αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αγγειακές εκδηλώσεις της νόσου COVID-19 και τον σημαντικό ρόλο της αντιπηκτικής αγωγής σε αυτούς τους ασθενείς. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω δεδομένα για τη βελτιστοποίηση της θεραπείας και την πρόληψη περαιτέρω αγγειακών επιπλοκών από τη νόσο COVID-19.

Διαβάστε περισσότερα


Edoxaban έναντι βαρφαρίνης σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή σε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου: Μια δευτερεύουσα ανάλυση της μελέτης ENGAGE AF-TIMI 48 (Edoxaban versus warfarin in patients with atrial fibrillation in relation to the risk of stroke: A secondary analysis of the ENGAGE AF-TIMI 48 study https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S000287032100017X

Η μελέτη ENGAGE AF-TIMI 48 τυχαιοποίησε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή σε edoxaban (μία φορά ημερησίως) ή βαρφαρίνη. Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν με βάση τη βαθμολογία CHA2DS2VASc και συγκρίθηκε η φαρμακοκινητική (συγκέντρωση edoxaban), η φαρμακοδυναμική [παράγοντας FXa για το edoxaban, χρόνος σε θεραπευτικό εύρος (Time-in-therapeutic range, TTR) για τη βαρφαρίνη], η αποτελεσματικότητα (ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή συστηματική εμβολή), η ασφάλεια (μείζονα αιμορραγία, ενδοκράνια αιμορραγία) και η καρδιαγγειακή θνησιμότητα, για την εγκεκριμένη αγωγή με edoxaban έναντι της βαρφαρίνης. Η βαθμολογία CHA2DS2VASc ήταν: ≤3 (N = 4159), 4 (Ν = 4066), 5 (Ν = 3165) και ≥6 (N = 2681). Αύξηση ποσοστών συστηματικής εμβολής (1,05- 2,99%/έτος) και μείζονος αιμορραγίας  (2,27- 4,66%/έτος) παρατηρήθηκαν στην ομάδα της βαρφαρίνης, καθώς η βαθμολογία CHA2DS2VASc αυξήθηκε. Ο χρόνος σε θεραπευτικό εύρος στους ασθενείς που έλαβαν βαρφαρίνη ήταν παρόμοιος και υψηλός στις διάφορες βαθμολογίες CHA2DS2VASc, ενώ η συγκέντρωση του edoxaban, η δραστικότητα αντι-FXa και η ποσοστιαία αναστολή του ενδογενούς παράγοντα Xa ήταν υψηλότερες στην αύξηση των βαθμολογιών CHA2DS2VASc. Το edoxaban μείωσε τη συστηματική εμβολή, τη μείζονα αιμορραγία, την ενδοκράνια αιμορραγία και την καρδιαγγειακή θνησιμότητα έναντι της βαρφαρίνης, σε παρόμοιο βαθμό στο εύρος των βαθμολογιών CHA2DS2VASc. Συμπερασματικά, το όφελος και η ασφάλεια του edoxaban έναντι της βαρφαρίνης διατηρείται σε όλες τις κατηγορίες CHA2DS2VASc. Παρότι οι σχετικές μειώσεις κινδύνου παραμένουν παρόμοιες, το edoxaban παρέχει σταδιακά μεγαλύτερες απόλυτες μειώσεις στα κλινικά αποτελέσματα έναντι της βαρφαρίνης, σε ασθενείς με υψηλότερες βαθμολογίες CHA2DS2VASc.

Διαβάστε περισσότερα


Τυχαιοποιημένη, διπλή τυφλή σύγκριση μισής δόσης edoxaban έναντι πλήρους δόσης σε 14.014 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή: Ανάλυση της μελέτης ENGAGE AF-TIMI 48. (Randomized, Double-Blind Comparison of Half-Dose Versus Full-Dose Edoxaban in 14,014 Patients With Atrial Fibrillation https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2020.12.053 )

Αυτή η μελέτη πραγματοποίησε μια προκαθορισμένη ανάλυση της μελέτης ENGAGE AF-TIMI 48, συγκρίνοντας τους ασθενείς με υψηλή δόση edoxaban, έναντι χαμηλής δόσης edoxaban. Συγκεκριμένα, 21105 ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και μέτριο έως υψηλό κίνδυνο ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (βαθμολογία CHADS2 score≥2) τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν υψηλή δόση edoxaban (60 mg μία φορά ημερησίως), χαμηλή δόση edoxaban (30 mg μία φορά ημερησίως) ή βαρφαρίνη. Το προκαθορισμένο πρωτογενές κλινικό αποτέλεσμα (ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο / συστηματική εμβολή, μείζονα αιμορραγία, θάνατος) ήταν λιγότερο συχνό με τη χαμηλή δόση edoxaban. Η δευτερογενής (ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που οδήγησε σε αναπηρία, απειλητική για τη ζωή αιμορραγία ή θνησιμότητα όλων των αιτιών) και η τριτογενής προκαθορισμένη κλινική έκβαση  (ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, συστηματική εμβολή, απειλητική για τη ζωή αιμορραγία ή θνησιμότητα όλων των αιτιών) ήταν παρόμοιες μεταξύ των δύο δοσολογικών σχημάτων edoxaban. Οι ασθενείς που τυχαιοποιήθηκαν σε χαμηλή δόση edoxaban είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου/ συστηματικής εμβολής, σε σχέση με αυτούς που έλαβαν υψηλή δόση edoxaban. Αντίθετα, η μείζονα αιμορραγία, η ενδοκράνια αιμορραγία, η μείζονα αιμορραγία του γαστρεντερικού και η απειλητική για τη ζωή αιμορραγία εμφανίστηκαν λιγότερο συχνά στη χαμηλή δόση edoxaban, σε σύγκριση με την υψηλή δόση. Στη μελέτη ENGAGE AF-TIMI 48, το πρωτεύον κλινικό αποτέλεσμα μειώθηκε με χαμηλής δόσης edoxaban έναντι υψηλής δόσης edoxaban, ενώ τα δευτερογενή και τριτογενή κλινικά αποτελέσματα ήταν παρόμοια μεταξύ των δύο δοσολογικών σχημάτων. Αυτά τα αποτελέσματα πιθανόν να βοηθήσουν στην τεκμηριωμένη εξατομίκευση της δόσης edoxaban. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι η εγκεκριμένη υψηλή δόση edoxaban (60 mg μία φορά ημερησίως) παραμένει η τυπική θεραπεία για την πρόληψη του ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Διαβάστε περισσότερα


 

SAVE THE DATES – ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top