Home / Newsletter / PRECISE-DAPT score, μία αξιολόγηση αιμορραγικού κινδύνου μετά από PCI

PRECISE-DAPT score, μία αξιολόγηση αιμορραγικού κινδύνου μετά από PCI

Η βαθμολογία PRECISE-DAPT είναι μια απλή βαθμολογία κινδύνου πέντε στοιχείων, η οποία παρέχει ένα τυποποιημένο εργαλείο για την πρόβλεψη της εξωνοσοκομειακής αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (DAPT) μετά από PCI.

To score για το οποίο υπάρχει στο διαδίκτυο εργαλείο αυτόματου υπολογισμού (http://www.precisedaptscore.com/predapt/webcalculator.html) προήλθε από δεδομένα 14.963 ασθενών από 8 τυχαιοποιημένες μελέτες, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία με ασπιρίνη και αναστολέα του υποδοχέα P2Y12 μετά από PCI. Οι 5 σημαντικότεροι ανεξάρτητοι προγνωστικοί δείκτες είναι το ιστορικό προηγούμενης αιμορραγίας, η ηλικία, η συγκέντρωση των λευκοκυττάρων, η συγκέντρωση της αιμοσφαιρίνης και η κάθαρση κρεατινίνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν υψηλό PRECISE-DAPT score (≥25) ήταν εκείνοι οι οποίοι είχαν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας με την μακροχρόνια διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή (>12 μήνες) σε σύγκριση με τη βραχεία αγωγή (<6 μήνες). Αντίθετα, οι ασθενείς με PRECISE-DAPT score <25 φαίνεται να ωφελούνται από τη μακροχρόνια αγωγή με μείωση ισχαιμικών καταληκτικών σημείων, χωρίς σημαντική αύξηση του κινδύνου αιμορραγίας.

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.