Home / Newsletter / RE-DUAL PCI: διπλή θεραπεία με νταμπιγκατράνη έναντι τριπλής θεραπείας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε PCI

RE-DUAL PCI: διπλή θεραπεία με νταμπιγκατράνη έναντι τριπλής θεραπείας σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή που υποβάλλονται σε PCI

Σύμφωνα με τη μελέτη RE-DUAL PCI, ο κίνδυνος αιμορραγίας ήταν σημαντικά μικρότερος μεταξύ των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) που υποβλήθηκαν σε PCI και οι οποίοι έλαβαν διπλή θεραπεία με νταμπιγκατράνη και ανταγωνιστή του αιμοπεταλιακού υποδοχέα P2Y12, σε σύγκριση με αυτούς που έλαβαν τριπλή θεραπεία με βαρφαρίνη, ανταγωνιστή του υποδοχέα P2Y12 και ασπιρίνη. Η διπλή θεραπεία δεν ήταν κατώτερη από την τριπλή θεραπεία ως προς τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολικών επεισοδίων.

Η μελέτη, η οποία ανακοινώθηκε στο ESC Congress 2017 και δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στο New England Journal of Medicine, τυχαιοποίησε 2.725 ασθενείς με ΚΜ οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε PCI, να λάβουν είτε τριπλή θεραπεία με βαρφαρίνη, κλοπιδογρέλη ή τικαγκρελόρη και ασπιρίνη (για έναν έως τρεις μήνες), είτε διπλή θεραπεία με νταμπιγκατράνη (110 mg ή 150 mg δύο φορές την ημέρα) και κλοπιδογρέλη ή τικαγρελόρη.

Το κύριο καταληκτικό σημείο της μελέτης ήταν ένα μείζον ή κλινικά σημαντικό μη μείζον αιμορραγικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των 14 μηνών. Τα δευτερεύοντα τελικά σημεία εξέτασαν τη μη κατωτερότητα της διπλής θεραπείας σε σύγκριση με την τριπλή θεραπεία σε σχέση με τα θρομβοεμβολικά συμβάντα, το θάνατο ή τη μη προγραμματισμένη επαναγγείωση. Η επίπτωση του πρωτεύοντος καταληκτικού σημείου ήταν 15,4 % στην ομάδα της διπλής θεραπείας με 110 mg νταμπιγκατράνης σε σύγκριση με 26,9 % στην ομάδα της τριπλής θεραπείας και 20,2 % στην ομάδα της διπλής θεραπείας με 150 mg νταμπιγκατράνης σε σύγκριση με 25,7% στην ομάδα της τριπλής θεραπείας. Οι σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των ομάδων, όπως και η επίπτωση των δευτερευόντων καταληκτικών σημείων.

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.