Home / Newsletter / ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (Newsletter) ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (Newsletter) ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023


 

Αγαπητοί φίλοι του ΙΜΕΘΑ,

Έχει παρέλθει ένας μήνας από την επιτυχή ολοκλήρωση του 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου του ΙΜΕΘΑ στην όμορφη πόλη των Ιωαννίνων στις 21-23 Σεπτεμβρίου 2023 , κατά τη διάρκεια του οποίου ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που ασχολούνται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των θρομβοεμβολικών νοσημάτων και των διαταραχών της πήξης, συμμετείχαν ενεργά κυρίως υπό τη μορφή διαδραστικών συζητήσεων.

Παράλληλα με το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΙΜΕΘΑ, πραγματοποιήθηκε και ημερίδα για την αντιθρομβωτική αγωγή απευθυνόμενη σε ιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα σχετικά με τη θρόμβωση και την αντιθρομβωτική αγωγή που αντιμετωπίζουν οι ιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Σύντομα στο website του ΙΜΕΘΑ θα αναρτηθούν οι παρουσιάσεις των ομιλιών του Συνεδρίου.

Στις 13 Οκτωβρίου «κινηθήκαμε ενάντια στη θρόμβωση» γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης  με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με τη Θρομβοεμβολική Νόσο που ξεπερνά σε συχνότητα την πνευμονία και αποτελεί την κύρια αιτία ενδονοσοκομειακού θανάτου που μπορεί να προληφθεί.


Όπως κάθε χρόνο, το ΙΜΕΘΑ,  ως επίσημος συνεργάτης της I.S.T.H, προσπαθεί να συσπειρώσει τις ιατρικές ειδικότητες που ασχολούνται με τα θρομβοεμβολικά  νοσήματα σε έναν αγώνα ενάντια στη θρόμβωση.

Φέτος, 19 Επιστημονικοί φορείς και εταιρείες σχετιζόμενες με τη θρόμβωση και την αντιθρομβωτική αγωγή συμμετείχαν στη συνέντευξη τύπου υπό τον Πρόεδρο του ΙΜΕΘΑ, Καθηγητή Μ. Ματσάγκα, τον Αντιπρόεδρο Δ. Ρίχτερ και τον Ομότιμο Καθηγητή Α. Τσελέπη, μέλος του ΔΣ του ΙΜΕΘΑ.

Περαιτέρω πληροφορίες για την καμπάνια ευαισθητοποίησης μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο link:  https://www.worldthrombosisday.gr/public.aspx


Στις 19 Οκτωβρίου 2023 (17:00 – 18:00) παρακολουθήσαμε  το 1ο Διαδικτυακό Σεμινάριο των Webinars 2023-2024 “Excellence in Thrombosis”, με τίτλο: «Αντιπηκτική αγωγή σε ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες» με εισηγητή τον κ. Δ. Ρίχτερ, Καρδιολόγο, Διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής «ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ» Αθηνών και συντονίστρια την Κ. Καλαντζή, Καρδιολόγο και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το μαγνητοσκοπημένο σεμινάριο μπορείτε να το παρακολουθήσετε χρησιμοποιώντας το link

 


Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον στις 16 Νοεμβρίου 2023 (17:00 – 18:00) το 2ο Διαδικτυακό Σεμινάριο των Webinars 2023-2024, με τίτλο: «Θρόμβωση που σχετίζεται με καρκίνο (Cancer Associated Thrombosis-CAT). Αλληλεπιδράσεις αντικαρκινικών και αντιθρομβωτικών φαρμάκων: Παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί και κλινική σημασία» με συντονιστές την κα Δ. Πανταζή (Χημικό, Εργαστηριακό Προσωπικό ΕΔΙ, Βαθμού Α΄, Ερευνητικού Κέντρου Αθηροθρόμβωσης (ΕΚΑ)/Εργαστήριο Βιοχημείας, Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και μέλος ΔΣ του ΙΜΕΘΑ) και τον κ. Κ. Παππά, (Καρδιολόγο – Διευθυντή ΕΣΥ, Β΄ Πανεπιστημαικής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού ΓΝ Ιωαννίνων).

Για περισσότερες πληροφορίες και για να εγγραφείτε στο διαδικτυακό σεμινάριο πατήστε εδώ.


Στο ενημερωτικό δελτίο του ΙΜΕΘΑ, συνοψίζονται όπως κάθε μήνα οι σημαντικότερες μελέτες και στον τομέα της θρόμβωσης και της αντιθρομβωτικής αγωγής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΦΑΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΩΝ


Οι ασθενείς υψηλού θρομβωτικού κινδύνου εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων εντός έτους από τη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση: αποτελέσματα από τη μελέτη PROMETHEUS. (Thrombotic risk in patients with acute coronary syndromes discharged on prasugrel or clopidogrel: results from the PROMETHEUS study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37459570/ )

Σε αυτήν την πολυκεντρική προοπτική μελέτη, συγκρίθηκε η χρήση της πρασουγρέλης έναντι της κλοπιδογρέλης σε 16.065 ασθενείς με  οξύ στεφανιαίο σύνδρομο που υπεβλήθησαν σε διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (percutaneous coronary intervention-PCI). Υψηλού θρομβωτικού κινδύνου θεωρήθηκαν οι ασθενείς βάσει των κλινικών και επεμβατικών χαρακτηριστικών τους όπως περιγράφονται στις κατευθυντήριες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο περιελάμβανε: μείζονα ανεπιθύμητα καρδιακά συμβάντα (MACE), θάνατο, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οξύ ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή μη προγραμματισμένη επαναγγείωση στο 1 έτος. Χαρακτηριστικά υψηλού κινδύνου εμφάνιζαν 4.293 ασθενείς (26,7%), ενώ 11.772 (73,3%) θεωρήθηκαν  χαμηλού έως μέτριου θρομβωτικού κινδύνου. Οι ασθενείς υψηλού θρομβωτικού κινδύνου εμφάνισαν συχνότερα MACE (23,3 έναντι 13,6%, HR: 1,85, 95% CI: 1,71-2,00, P<0,001). Η χορήγηση πρασουγρέλης συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο MACE και θανάτου σε ασθενείς χαμηλού έως και μέτριου κινδύνου (adjHR 0,75, 95% CI: 0,64-0,88) ωστόσο συνταγογραφήθηκε σε ασθενείς με λιγότερες συννοσηρότητες και παράγοντες κινδύνου. Συμπερασματικά, οι ασθενείς υψηλού θρομβωτικού κινδύνου, όπως αυτός ορίζεται από τις κατευθυντήριες συστάσεις της ESC NSTE-ACS του 2020, εμφανίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων εντός έτους μετά τη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση.


H θεραπεία με andexanet alfa σε ασθενείς με μείζονα αιμορραγία υπο rivaroxaban ή apixaban συσχετίστηκε με χαμηλότερη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα σε σχέση με τη θεραπεία με 4F-PCC. (Lower mortality with andexanet alfa vs 4-factor prothrombin complex concentrate for factor Xa inhibitor-related major bleeding in a U.S. hospital-based observational study https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37753225/ )

Σε αυτή τη μελέτη παρατήρησης, χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για 4.395 ασθενείς (andexanet alfa n = 2.122, 4F-PCC n = 2.273) από 354 νοσοκομεία των ΗΠΑ μεταξύ Μαΐου 2018 και Σεπτεμβρίου 2022. Ενδοκράνια αιμορραγία (ICH) καταγράφηκε σε 1.328 ασθενείς, σε 2.567 αιμορραγία πεπτικού (GI) και σε 500 καταγράφηκαν άλλου τύπου αιμορραγίες. Τα κριτήρια ένταξης ήταν: ηλικία ≥18 ετών, εισαγωγή σε νοσοκομείο με διάγνωση D68.32 (αιμορραγία λόγω εξωγενούς αντιπηκτικής αγωγής), καταγραφή χρήσης των αναστολέων του παράγοντα Xa rivaroxaban ή apixaban, και θεραπεία με andexanet alfa ή 4F-PCC κατά τη διάρκεια νοσηλείας. Στην πολυπαραγοντική ανάλυση, οι πιθανότητες ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας ήταν 50% χαμηλότερες με τη χορήγηση andexanet alfa έναντι της 4F-PCC (OR:0,50, 95% CI:0,39-0,65, P<0,01), εύρημα το οποίο παρέμεινε σταθερό και για την ενδοκράνια αιμορραγία (OR: 0,55 [0.39-0.76] P <0,01) και  για την αιμορραγία πεπτικού (Ή, OR: 0,49 [0,29-0,81] P=0,01). Συμπερασματικά, σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με μείζονα αιμορραγία σχετιζόμενη με rivaroxaban ή apixaban η θεραπεία με andexanet alfa συσχετίστηκε με 50% χαμηλότερη πιθανότητα ενδονοσοκομειακής θνησιμότητας από τη θεραπεία με 4F-PCC. Το μέγεθος της μείωσης του κινδύνου ήταν παρόμοιο  για την ενδοκράνια και την αιμορραγία πεπτικού.


Πέντε τροποποιήσιμοι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου συσχετίζονται με την πλειονότητα καρδιαγγειακών συμβάντων και θνησιμότητας: Δεδομένα από το Global Cardiovascular Risk Consortium. (Global Effect of Modifiable Risk Factors on Cardiovascular Disease and Mortality https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2206916 )

Με βάση τα δεδομένα 112 μελετών κοόρτης που διεξήχθησαν σε 34 χώρες και 8 γεωγραφικές περιοχές που συμμετείχαν στο Global Cardiovascular Risk Consortium, εξετάσθηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ των 5 κυριότερων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (δείκτης μάζας σώματος, συστολική αρτηριακή πίεση, non-HDL χοληστερόλη, κάπνισμα και σακχαρώδης διαβήτης) και της εμφάνισης καρδιαγγειακών συμβάντων και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Μεταξύ 1.518.028 συμμετεχόντων (54,1% γυναίκες) με διάμεση ηλικία τα 54,4 έτη, παρατηρήθηκαν διακυμάνσεις στον επιπολασμό των πέντε τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου. Καρδιαγγειακό συμβάν εμφανίστηκε σε 80.596 συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια διάμεσης παρακολούθησης 7,3 ετών και 177.369 συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια διάμεσης παρακολούθησης 8,7 ετών. Συνολικά και για τους πέντε παράγοντες κινδύνου η 10ετής επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου ήταν 57,2% (95% CI: 52,4-62,1) μεταξύ των γυναικών και 52,6% (95% CI: 49,0-56,1) μεταξύ των ανδρών, ενώ οι αντίστοιχες τιμές για τη 10ετή θνησιμότητα ανεξαρτήτου αιτίας ήταν 22,2% (95% CI: 16,8-27,5) και 19,1% (95% CI:14,6-23,6). Συμπερασματικά, το 57,2% και το 52,6% των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου καθώς και το 22,2% και 19,1% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία μεταξύ γυναικών και ανδρών, αντίστοιχα, μπορούν να αποδοθούν στους πέντε βασικούς τροποποιήσιμους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του Global Cardiovascular Risk Consortium.


 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Μιλτιάδης Ματσάγκας
Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Πρόεδρος Ι.Μ.Ε.Θ.Α.

Δημήτριος Σαγρής
Παθολόγος
Επιμελητής Β’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής
Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

Αναστασία Καραγιαννάκη, MD, MSc
Υποψήφια Διδάκτωρ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κοινοποιήστε το...

Shares
Top
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.